Rovne… kopček, alebo skôr planinka nad Dolní Kalnou je pre mňa srdcovka. Je to veľmi krásne miesto či už na turistiku alebo na relax. A pre zberateľov achátov je to malý raj. Pri troške šťastia si tam každý nájde tú svoju krásnu „pecku“, ako miestni hovoria malým achátom. A jednak táto lokalita bola jednou z prvých, ktorú som ešte v r. 1997 objavil. Dovtedy som o achátoch skoro nič nevedel. Pohľady z týchto svahov sú úžasné, na sever majestátny hrebeň Krkonôš, kde Snežka niekde v strede vystupuje nad ostatné vrcholy. Plynule prechádza na západ do zalesneného hrebeňa Jizerských hôr. Na juh bránia lesy výhľadom, ale prostredie je o to krajšie. Od tej doby som tam bol už veľakrát a nikdy som neodišiel naprázdno. Vtedy som sa tam zoznámil s jedným milým pánom, miestnym zberateľom, Václavom Šrajerom a od tej doby si vymieňame skúsenosti o brúsení, o lokalitách a o achátoch. Jeho nádherná zbierka sa dá vidieť nielen v Klenotnici v Novej Pake, ale aj v mnohých publikáciách o achátoch na celom svete.

V pozadí je Snežka a Čierna Hora. / z polí Na Rovních/

Acháty z tejto lokality sú veľmi pestré a farebné. Najkrajšie sa porovnávajú s achátmi z Argentíny z Patagónie a medzi najznámejšie patria tie, ktoré majú jemne žlto prúžkovaný stred, tzv. žluťáčiky. Ale tie sú veľmi vzácne. Možno jeden z niekoľkých tisíc nájdených kúskov.

V tomto albume sa s Vami chcem podeliť o pohľad na pár krajších kúskov z mojej zbierky. Väčšinu ich tvoria drobné achátiky s krásnou kresbou.

Prajem Vám pri prezeraní príjemný zážitok a dúfam, že Vás obrázky potešia: